Rosół z jarmużem i kurczak à la bażant...
fot.: materiały prasowe
Izabela JanoszekIzabela Janoszek

Rosół z jarmużem i kurczak à la bażant...

Wykwintny rosół drobiowy, którego sekretnym składnikiem są prawdziwki i jarmuż oraz – na drugie danie - kurczak à la bażant. To dania, które podbiły serca, a właściwie żołądki jury ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Za sprawą tych dań panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzezówce są w finale!Konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi jest skierowany do kół gospodyń wiejskich z całej Polski. Jego tematem przewodnim są dania z drobiu. 
 
Aby zakwalifikować się do finału, trzeba było zaproponować wykwintny obiad, którego głównym składnikiem jest właśnie mięso drobiowe. Już na tym etapie trzeba było się popisać niesamowitymi zdolnościami kulinarnymi, a także kreatywnością. 
Zaproponowane przez panie z Brzezówki dania zrobiły na organizatorach konkursu tak duże wrażenie, że w Domu Przyrodnika w Hażlachu zjawiła się ekipa filmowa, a panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzezówce, przy wsparciu wykwalifikowanego kucharza, dały prawdziwy kulinarny popis.
 
- Dania z drobiu to wyzwanie, zwłaszcza jeżeli chodzi o wykwintne potrawy! Przyzwyczailiśmy się do tradycyjnego kurczaka z rożna, czy drobiowych kotlecików, jednak mięso drobiowe daje zdecydowanie więcej możliwości, a odpowiednie połączenie różnych gatunków drobiu oraz odpowiednich przypraw i dodatków może być prawdziwą eksplozją smaku! Tak więc zdecydowałyśmy się zaprezentować wykwintny rosół drobiowy, którego sekretnym składnikiem były prawdziwki oraz jarmuż, który nada zupie nieco pikantnego smaku. Tutaj zmieszałyśmy różne typy drobiu, w naszej zupie znaleźć można zarówno mięso z kurczaka, jak i aromatyczną gęś, czy indyka. Do rosołu przygotowałyśmy grzanki z wątróbką, czyli bardziej elegancką alternatywę dla popularnej kluski wątrobianej – wyjaśniała Barbara Kuchta, przewodnicząca Rady Gminy Hażlach, która wraz z koleżankami z KGW przygotowywała konkursowe potrawy.
 
Drugie danie to kurczak faszerowany wątróbką, dumnie zwany kurczakiem à la bażant. Tutaj również nie brakowało sekretnych trików znakomitych gospodyń. Kurczaka trzeba natrzeć jałowcem (nawet na dwie doby przed przygotowaniem), a godzinę przed pieczeniem trzeba naszpikować pierś i nóżki słoniną. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a kompozycja smaków to - jak twierdzą ci, którzy próbowali dania - prawdziwa uczta dla podniebienia.
 
Panie z Brzezówki dotarły do wielkiego finału kulinarnej rywalizacji, w którym będą reprezentować województwo śląskie. A jak można pomóc gospodyniom z gminy Hażlach w ostatecznym zwycięstwie?
- Trzeba po prostu obejrzeć filmik konkursowy. Wygrywa KGW, którego popisy kulinarne mają najwięcej wyświetleń! Co bardzo ważne – filmik trzeba obejrzeć przez przynajmniej kilka minut, a najlepiej w całości – dzięki temu poznamy kuchenne triki kulinarnych mistrzyń. Krótsze wyświetlenia nie będą zaliczane. Prosimy o udostępnianie i oglądanie! – zachęca Joanna Świba, radna Rady Gminy Hażlach. Posłuchaj



Posłuchaj audycji:

Nagranie 1



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: