Miało być symbolem, wyszedł niewypał
Fot. archiwum
Beata SteklaBeata Stekla

Miało być symbolem, wyszedł niewypał

Pamiętacie jeszcze KaramBBę, czyli ciastko, które miało być słodkim symbolem Bielska-Białej?
Ciastko "narodziło" się w 2021 roku. Składało się z bezowego spodu i wierzchu, z ajerkoniakowym kremem i łezką z konfitury z czarnego bzu.
 
Recepturę wymyślił Paweł Mieszała mistrz cukierniczy z Poznania, z udziałem uczniów bielskiego gastronoma. Miała być to wypadkowa wszystkich ciastek, które wzięły udział we wcześniejszym konkursie na ciastko promujące miasto. O konkursie pisaliśmy TUTAJ.

KaramBBa była certyfikowana, a certyfikaty wydawał gastronom. Certyfikat przyznawany był na rok - z możliwością odnowienia, po sprawdzeniu jakości wyrobu.
 
Ciastko jednak niespecjalnie się przyjęło i konia z rzędem temu, kto dzisiaj znajdzie w Bielsku-Białej miejsce, gdzie można je kupić. Miejscem takim była cukiernia Dawne Smaki przy ulicy Lipnickiej, która jako pierwsza otrzymała certyfikat na jego wyrób, a która właśnie ogłosiła, że się zamyka, bo dobiły ja podwyżki czynszu (pisaliśmy o tym TUTAJ).

W tej sytuacji nasuwa się pytanie co miasto planuje począć z projektem o nazwie KaramBBa?
 
- Można powiedzieć, że to jeden z przykładów tego, co nam się nie udało. Można też powiedzieć,
że ciastko to odchodzi do lamusa i będziemy musieli zastanowić się na tym, czy wymyślić nowy produkt w jego miejsce, czy należy spuścić zasłonę milczenia na ten temat - powiedział nam wiceprezydent Przemysław Kamiński. Posłuchaj

Posłuchaj audycji:

Nagranie 1



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: