Palce lizać
Magda FritzMagda Fritz

Palce lizać

Ptasie plotki w brzoskwiniowym raju- to nie tytuł wiersza, a zwycięska potrawa w 1. Regionalnym Konkursie Kulinarnym, który odbył się w Bielsku-Białej. W konkursie "Finezja smaku potraw z drobiu" zorganizowanym przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych wzięli udział młodzi kucharze z czternastu szkół średnich. Zaproszenia przyjęły placówki z całego regionu, m.in. z Sosnowca, Sułkowic, Suchej Beskidzkiej, Żywca i Cieszyna. "Wcześniej otrzymaliśmy przepisy zgłaszane przez szkoły i wybieraliśmy najlepszych uczniów"- mówi dyrektor "gastronoma" Jolanta Wikło. Każdy uczeń przyjechał z opiekunem.
Dla przedstawiciela gospodarzy- Damiana Śliwy to był już kolejny konkurs. Przygotował grillowaną pierś kurczaka w curry naszpikowaną szparagami. Młodych kucharzy oceniali nauczyciele spoza bielskiej szkoły oraz szefowie kuchni z zaprzyjaźnionych restauracji. Wygrała potrawa Martyny Jonak ze szkoły w Rudzie Śląskiej. Drugie miejsce zajął Damian Rejwer z Tychów za kaczkę w warzywach. Miejsce trzecie zajęła Adriana Mrózek z żywieckiej szkoły za roladkę ze szpinakiem z ratatują po prowansalsku.

Posłuchaj audycji:



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: