
Baranina w roli głównej. Ale nie tylko!
Będzie można posmakować baraniny. Już w sobotę w Ustroniu odbędzie się Święto Baraniny i XI Mistrzostwa Polski w jej podawaniu. Po raz pierwszy baranina będzie także tematem przewodnim konferencji naukowej. Posłuchaj, co na ten temat mówi Katarzyna Czyż - Kazimierczak z Urzędu Miejskiego w UstroniuImpreza na ustrońskim rynku rozpocznie się w samo południe. Będzie głośno, atrakcję przewidziano dla każdego.
- Będzie wystrzał armatni, trombita, występ kapel góralskich, odbędą się pokazy kulinarne - m.in. jagnięcina na wilczy apetyt. Będzie można się dowiedzieć, jak jagnięcinę przygotowuje się nie tylko w Polsce ale też w innych krajach. Odbędą się konkursy plastyczne dla dzieci, będzie konkurs kulinarny, żętyca jako napój mleczny z dodatkiem świeżych ziół i owoców, archaiczne strzyżenie owiec. Zachęcamy, szczególnie rodziny z dziećmi - mówi pracownica ustrońskiego ratusza.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
9.00. Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw Polski i start 1 drużyny
9.00-13.30. Prezentacje firm sponsorskich. RM Gastro
Selgros cash & carry TransGourment (Świeżość przez 365 dni w roku, partner dla gastronomi)
Panesco (pieczywo, ciastka)
Saga (papier do pieczenia i nie tylko) na każdym stanowisku konkursowym do użycia przez drużyny startujące.
14.30 Zakończenie Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny RM Gastro
10.00 Międzynarodowa i Interdyscyplinarna Konferencja Popularno-Naukowa. Uzdrowisko S.A. Klub kuracjusza.
pt „Baranina w europejskim kulinarnym „multikulti”
Konferencja odbędzie się w ramach jedenastej edycji „Święta baraniny” i XI Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny w Ustroniu.
Komitet naukowo-organizacyjny konferencji
Honorowi przewodniczący:
prof. dr hab. Daniel Kadłubiec i prof. dr hab. Roman Niżnikowski
Przewodniczący: prof. dr hab. Bronisław Borys
dr hab. Marek Rembierz, dr Andrzej Wojcieszek
Program obrad:
1. Rola małych przeżuwaczy w krajowych programach ochrony środowiska. - prof. dr hab. Roman Niżnikowski, SGGW Warszawa/Ministerstwo Ochrony Środowiska
2. Walory zdrowotne jagnięciny - mgr Iwona Korlacka
3. Baranina - „rakowina”? Czy jedzenie baraniny = ryzyko zachorowania na raka? - prof. dr hab. Bronisław Borys, Instytut Zootechniki PIB ZD Kołuda Wielka
4. Wartość dietetyczna i możliwości kulinarnego zagospodarowania mięsa z dorosłych owiec. - dr inż. Michał Milerski, Republika Czeska
5. Dobra praktyka owczarska - Anglia 2016. - mgr inż. Karol Zorychta, Dzięgielów k. Ustronia
6. Czy baranina może być marką na nizinach. Co z zagrody to na stole.., na hasło "Niech Cię Zakole". - Piotr Lenart, ekspert kulinarny Bydgoszcz
7. Symbolika pasterza i owcy - aspekty antropologiczne, aksjologiczne i religijne. - dr hab. Marek Rembierz, Uniwersytet Śląski, Wydział Etnologii i Nauk o Edukacji (Cieszyn)
8. Wykorzystania produktów owczarskich w kuchni Afganistanu - tradycja i współczesność. - dr Mohammed Hakim Raza, Berlin/Afganistan (+ degustacja potrawy afgańskiej)
Święto Baraniny Rynek
10.00 Ustawienie zagrody z owcami, stoisk artystów i rzemieślników, bannerów itp.
12.00 Oficjalne Rozpoczęcie Święta Baraniny. Wystrzał armatni, trombita. Rynek Miejski. Prowadzenie Stanisław Jaskułka.
12.00-14.00 Pokazy kulinarne „Jagnięcina na wilczy apetyt” gospodarstwo agroturystyczna „Wilcza chata” m. Wielgie, na hasło „Niech cię zakole”,
Hakim Raza Afganistan „Jagnięcina na cztery sposoby” (Wszystko na produktach firmy Selgros)
12.00-18.00 Koncerty kapel góralskich; 12 - 14 Gronie, 14-15 Hora, 15-16 Wałasi,16-18 Bukoń,
13.00-13.30 Rozpoczęcie konkursu plastycznego dla dzieci, „Owce w górach” biblioteka miejska.
13.30-14.00 Rozpoczęcie konkursu kulinarnego dla dzieci „Żętyca jako napój mleczny z dodatkiem świeżych ziół owoców”
14.00-14.30 Archaiczne strzyżenie owiec.
15.00 Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego dla dzieci „Owce w górach”
15.00 Ogłoszenie wyników konkursu gastronomicznego dla dzieci „Żętyca jako napój mleczny z dodatkiem świeżych owoców i ziół „
16.00 Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród w konkursie XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
18.00 Oficjalne zakończenie Święta baraniny
18.00 Występ Gwiazdy wieczoru - Grzegorza Buchty znany z MUST BE THE MUSIC
19.00 Biesiada muzyczna Zespół RELAX z Kozienic
fot.niam.pl