Pierwsze warzenie Bielitzera
Magda FritzMagda Fritz

Pierwsze warzenie Bielitzera

Na początku maja będzie można spróbować piwa warzonego w Bielsku-Białej. W piwnicach jednego z budynków na Starówce trwają przygotowania do uruchomienia małego Browaru Miejskiego. Pierwsze warzenie było kilka dni temu. Spróbować trunku jednak jeszcze nie można. "Zaczęliśmy od piwa marcowego, które było tradycyjnym piwem warzonym przez bielski browar. Jest ono mocnym piwem, jeśli chodzi o zawartość słodu i wymaga 35 dni leżakowania. Będzie dostępne więc ok. 10 maja. Najkrócej warzy się piwo pszeniczne"- mówi Jan Wiencek, współwłaściciel lokalu.
Produkcja będzie niewielka, tylko na potrzeby restauracji. Właściciele małego browaru nawiązują do tradycji bielskiego browarnictwa. "Chcemy warzyć 4 rodzaje piwa o specjalnej nazwie, nawiązującej do starej nazwy Bielska- Bielitzer"- mówi nasz gość. Miłośnicy złocistego napoju będą mogli zapoznać się z cyklem wytwarzania piwa, przyjrzeć się całej instalacji. Będzie także można oglądać pamiątki związane z browarnictwem.

Posłuchaj audycji:



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: