Żywiecczyzna przyciąga kuchnią
Magda FritzMagda Fritz

Żywiecczyzna przyciąga kuchnią

Wśród nagrodzonych dań znalazły się "Drygonty", przygotowane przez panie z koła gospodyń wiejskich w Przyborowie. Takich przysmaków można było spróbować podczas II Dni Powiatu Żywieckiego. Zupa fasolowa z ziemniakami koła gospodyń wiejskich z Biernej, mielone w tarciźnie w sosie grzybowym przygotowane przez panie z Glinki, nalewka z kwiatu czarnego bzu gospodyń z Rajczy, kołacz razowy z serem pań z Rychwałdu- to zwycięskie potrawy w konkursie "Próbowacka Jodła Beskidzkiego". Jury doceniło także danie "Drygonty", to inaczej kluski zwane "bacankami", pań z Przyborowa. Regionalne przysmaki okazały się hitem, stoiska gospodyń już po godzinie świeciły pustkami. "Nie da się ukryć, że to co od lat przyciąga do nas turystów do beskidzka kuchnia"- mówi Mirosław Dziergas, szef wydziału promocji w starostwie żywieckim.
Dni Powiatu Żywieckiego odbyły się na terenie amfiteatru pod Grojcem. Sporo chętnych przyciągnął tutaj lot balonem. Ciekawostkami były również: akrobacje na szczudłach, czy pokaz użycia ciekłego azotu. Sobotni wieczór był wypełniony muzyką. Wystąpił przebywający w Żywcu na zaproszenie zespołu "Pilsko"– folklorystyczny zespół z Turcji, gwiazdą wieczoru był zespół The Postman, który wykonuje covery takich zespołów, jak The Beatles i Czerwone Gitary. W ich repertuarze nie zabrakło również przebojów Elvisa Presleya, czy Skaldów. Foto: Grzegorz Mrózek/Żywiec Media

Posłuchaj audycji:



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: